Ergonomische muis Bestellen RSI klachten Muisarm Ergonomie

RSI klachten en symptomen

RSI klachten en RSI symptomen worden onder andere toegeschreven aan het gebruik van de gangbare computermuis. RSI is medisch gezien een raadsel, omdat het niet duidelijk is waarom de ene persoon er wel last van heeft en de ander niet, en omdat het niet altijd duidelijk is welke klachten nu wel of niet onder de RSI klachten vallen.

Helaas zijn RSI klachten vrij ernstig. Het is belangrijk om bij klachten altijd met een huisarts contact op te nemen, of met uw arbo-arts.  Mocht u uw RSI klachten niet serieus nemen, dan kan dit tot lange (gedeeltelijke) invaliditeit brengen.

Hoe ontstaan RSI klachten?

RSI klachten zijn toe te schrijven aan het maken van herhaaldelijke bewegingen. Als u bij deze handelingen, zoals het bedienen van een niet-ergonomische muis, spieren herhaaldelijk aanspant, dan kan het zijn dat u daardoor deze spieren overbelast.

RSI klachten worden ook veroorzaakt door onderarm spieren erg lang aan te spannen. Als u bijvoorbeeld niet een ergonomische werkhouding heeft, spant u onbewust nek- en schouderspieren continu aan, waardoor u RSI symptonen kan krijgen.

Hoe voelt een ergonomische muis?

RSI zonder andere muis

RSI zonder andere muis

U kunt vrij eenvoudig voelen wat een ergonomische muis voor u kan betekenen. Strek uw arm uit alsof u iemand een hand geeft, zoals het plaatje hiernaast.

 

 

 

Houdt nu uw onderarm niet schuin naar het midden, maar recht voor uw elleboog  uit (als u rechtshandig bent: naar rechts). Laat nu uw hand naar beneden op uw bureau zakken, maar laat uw hand verticaal.

 

 

Ontspan nu uw vingers, maar laat uw hand verticaal rusten. Ontspan ook uw onderarm spieren volledig; het kan zijn dat uw hand wat naar binnen valt: dit is goed.

 

 

 

Nu gaat u voelen wat een ergonomische muis kan betekenen.  Draai uw pols horizontaal, zodat uw duim uw bureau raakt. Probeer nog iets verder te draaien met uw pols dan alleen horizontaal, en hou dit even vast. Herhaal dit enkele malen. U voelt nu (of over een paar minuten) welke spieren in uw onderarm u met een niet ergonomische muis overbelast.

 

RSI symptomen voorkomen

U kunt de symptomen van RSI klachten helpen voorkomen met een ergonomische muis, die ook wel een verticale muis wordt genoemd.

Een verticale muis zorgt ervoor dat de pols en onderarm in een meer neutrale positie gedraaid zijn, zodat dit uw onderarm-spieren minder aangespannen zijn, en dus helpt deze repetitieve bewegingen en dus RSI helpt voorkomen.

Een ergonomische muis is zeker niet het enige wat u kunt doen tegen RSI klachten.  Een ergonomische houding is zeer belangrijk, en ook andere zaken zoals op tijd een pauze nemen en eventuele werkdruk en stress verlagen.