Ergonomische muis Bestellen RSI klachten Muisarm Ergonomie

Muisarm

Een muisarm is een bepaald type RSI klacht, waarbij er een blessure is aan pols-, arm-, nek- en schouderspieren. Muisarm symptomen zijn voornamelijk spierpijn, stijfheid van spieren (RSI symptomen) en soms ook gevoelloosheid of een tintelend gevoel in de pols en arm, nekklachten en rugklachten.

Een muisarm kan worden veroorzaakt door mentale en fysieke oorzaken, net als RSI klachten.

Mentale problemen zoals stress kunnen een muisarm symptomen veroorzaken, omdat stress een lage weerstand van het lichaam veroorzaakt.

Fysieke oorzaken kunnen zijn: herhaaldelijke dezelfde bewegingen uitvoeren (zoals het bewegen van een muis) en een slechte houding bij het gebruik van een computer, waardoor spieren te langdurig worden aangespannen (zoals nekspieren bij een slechte houding).

Botstanden neutraal en gespannen (muisarm)

Botstanden neutraal en gespannen (muisarm)

Een voorbeeld van continu gespannen spieren zijn de onderarm spieren bij het gebruik van een niet-ergonomische muis. In het plaatje hiernaast ziet u dat bij een gewone muis uw botten gedraaid zijn. Voor deze draai zijn uw onderarm spieren gespannen. Een niet-ergonomische muis zorgt er dus voor dat uw onderarm lichtelijk gedraaid en dus gespannen is, terwijl een ergonomische muis uw hand in neutrale positie houdt. Deze natuurlijke houding verlicht spieren in uw onderarm en in uw hand.

Muisarm symptomen voorkomen

Helaas is er geen specifieke behandeling voor een muisarm, u kunt niet veel meer doen dan rust nemen en gekwetste lichaamsdelen tijdelijk niet gebruiken.

U kunt wel de ergonomie van uw werkplek verbeteren, meer rust nemen, uw algemene conditie verbeteren. Een goede conditie en voldoende lichaamsbeweging zorgt er namelijk oor dat een muisarm minder snel ontstaat. U kunt ook met een ergonomisch gevormde muis een muisarm voorkomen. Het maakt u bewuster van het probleem als u na het gebruiken van een ergonomische muis, plots weer een gewone muis gebruikt en uw onderarm spieren zich weer moeten inspannen. Dan merkt u nogmaals dat uw ergonomische muis een goede investering is.